De wasruimte is gerealiseerd.

De bouw van de wasruimte is afgerond. De “werkers”zijn weer tevreden naar huis gegaan. Blijde gezichten van de medewerkers van het bejaardentehuis en daar doe je het voor.

Onderstaand het reisverslag, dat Bert Oosting gemaakt heeft:

Vrijdagmorgen vertrekken we op de afgesproken tijd met een erg volle auto en dat kunnen we wel vernemen. De spullen van de mensen die met het vliegtuig gaan zitten er ook in en nog wat extra materiaal. De reis verloopt goed en we zijn op de verwachte tijd bij ons hotel, eten nog wat en gaan naar bed.

Zaterdagmorgen zijn wij de eerste mensen aan het goed verzorgde ontbijt. Om half acht richting Wit Rusland. Drie uur later bereiken wij de grens waar het niet erg druk is en hopelijk kunnen we snel verder.

Maar iedereen kent het verhaal, problemen met het gewicht van de auto. Na veel gedoe kunnen we na vijf uur doorrijden naar Sjoemilinio waar we om elf uur aankomen. We eten nog wat en gaan naar bed.

Zondagmorgen bekijken we alles. De fundering is groter dan op tekening staat en het riool zit geheel anders, maar daar kunnen we niets meer aan veranderen. Later op de dag gaan we naar Vitebesk en kijken daar wat rond, er is toch wel wat veranderd zo her en der. We drinken nog iets en gaan weer terug naar Misnevitshy.

Maandagmorgen gaan we naar het sociaal centrum en overleggen wat er mogelijk is. Er wordt van alles geregeld zodat we toch nog iets kunnen doen. De panelen worden gebracht en later ook de ondersteunings balken en kunnen we de volgende morgen direkt goed aan de slag. Tegen de avond komen ook de andere mensen.Iedereen zoekt zijn slaapplaats op en gaat op tijd naar bed

Dinsdagmorgen wordt er even wat overlegd hoe we het gaan doen en weldra worden de eerste panelen geplaatst en je kunt al gauw zien dat het goed opschiet. Het zand voor de vloer is er ook dus morgen beginnen we daar ook mee.

Woensdagmorgen word er al gewerkt aan het elektra en de waterleiding en de eerst vloertegels worden al gelegd. Het gebouw staat er inmiddels bijna, de kozijnen worden gebracht en kunnen morgen ingezaagd worden en iedereen is tevreden over hoe alles gaat, s”Avonds gaan we naar de banja.

Donderdagmorgen wordt de rest van de vloer in de strijkruimte gedaan en in de wasruimte is het behoorlijk druk. Er worden leidingen gelegd voor het elektra, de waterleiding en het riool. We besluiten om morgen maar met de vloer in de wasruimte te beginnen anders wordt het een beetje te druk en er is voldoende ander werk.

Vrijdagmorgen zijn ze nog bezig met het leidingwerk op de vloer maar we gaan toch beginnen met de tegelvloer. Dit moet voor het weekend klaar dan kan het drogen. Montage van ramen en deuren verloopt goed zodat het wind en waterdicht is voor het weekend want ze verwachten ander weer volgende week. We hebben het in ieder geval de eerste week goed getroffen, lekker weer geen regen. Voor we stoppen vandaag drinken we nog een biertje.

Zaterdagmorgen wordt het laatste deel van de vloer gelegd en nog een deur afgehangen. Er wordt gips in de douche gemaakt dan kunnen daar de tegels ook aan volgende week. Voorzichtig wordt er al over naar huis gaan gesproken maar we gaan het weekend naar Cenno. De rest van de dag naar Alexander en Tamara en zondag naar het nieuwe huis van Nicolay waar we weer in de banja gaan en vooral veel eten. Het valt me op dat er niet erg veel gedronken wordt. Aan het eind van de middag gaan we richting Misnevitshy.

Maandagmorgen hebben we een beetje moeite om op gang te komen. Zo langzaamaan zien we dat verschillende dingen al klaar zijn. Het elektra kan gebruikt worden dus de haspels kunnen uit het gebouw. Een groep Wit Russen ruimt de boel buiten op.Ook de waterleiding en de riolering zijn bijna klaar, het geheel ziet er mooi en strak uit en dat in een week tijd.

Dinsdagmorgen gaan we bezig met het systeem plafond en de verlichting, wat goed uit komt want het is donker weer en gelijk ook een stuk kouder. De verwarming kan niet aan, er zit een lek in het oude systeem dus onze radiatoren blijven koud. Maar je hoort niemand klagen en er wordt stug doorgewerkt en aan het eind van de dag is het werk voor 80 % klaar.

Het is behoorlijk druk in de was en strijkruimte, er gebeurt van alles. De werkbladen worden afgekit, de wasmachines en de drogers worden geinstalleerd, het systeem plafond wordt afgewerkt en ook de tussen deur die gebracht is wordt snel gemonteerd. Buiten wordt nog gewerkt aan de straat en de stoep. Tegen 5 uur is het bijna klaar op een paar kleine dingen na. Vanavond opening dus een klein feestje. Hiervoor hebben we een aantal personen uitgenodigd en om half acht is het dan zover. Een toespraak van Anatoly, iedereen krijgt een aandenken en een schouderklopje. Een nieuw gebouw kompleet ingericht in elf dagen, ze kunnen het niet geloven. Met de brandweerkazerne zijn ze een jaar bezig geweest vertellen ze mij, maar die was wel eens zo groot. Het is een gezellige avond met weer veel toespraken, maar dat is de regel daar.

Donderdagmorgen even een kort overleg en we besluiten om allemaal naar huis te gaan vandaag, we zijn er aan toe. Nog een korte evaluatie op het sociaal centrum en op pad naar huis. Toch weer een probleem voor de busreizigers maar uiteindelijk toch redelijk snel de grens over .We overnachten in een eenvoudig maar goed hotel.

Vrijdagmorgen om zes uur uit bed, onder de douche en om zeven uur weer op pad voor het laatste stuk van 1100 km. Als we in Warschau zijn belt Lia dat ze al in Eindhoven zijn maar verschil moet er wezen laten we maar denken. Tegen half negen zijn wij ook weer in Zuidwolde.  Bus uitladen, een kopje koffie en naar huis.

Wat mij betreft een mooi en goed project waar ze veel plezier van kunnen hebben. Niet alleen de ouderen maar ook de medewerkers. En dit zal zeker nog wel eens bekeken worden door veel mensen.

Nog enkele foto’s:

wasruimte in aanbouw

 

Personeel bejaardentehuis 2

 

Het personeel heeft het druk, maar kon nog tijd vinden te helpen.

 

Personeel bejaardentehuis

 

De wasmachines en drogers zijn opgesteld.

 

Wasruimte met wasmachines

 

Een klein overkapt gedeelte, waar de was kan drogen.

 

Overkapping voor waslijn