Bouwoverleg April 2011

Ja een bouwoverleg in Wit-Rusland dat gebeurt niet al te vaak maar voor de mensen van S.R.K. Zuidwolde is het niet vreemd. Als je projecten uitvoert in Wit-Rusland zal dat moeten gebeuren heeft de praktijk geleerd, anders kom je ongetwijfeld voor verrassingen te staan.

Woensdag 30 maart stappen Geert Vrielink en Bert Oosting ‘s morgens om 3 uur in de auto en rijden naar Schiphol voor een reis naar Wit-Rusland voor een nieuwbouw project. Om 1 uur ‘s middags landen ze in Minsk en gaan vandaar naar hun gastgezin waar overnacht wordt. Voor Geert is het de eerst keer dat hij in Wit-Rusland is, dus dat is even wennen. Slapen en eten bij iemand, die alleen maar Russische spreekt. Met gebaren taal kom je een heel eind.

De volgende dag naar Cenno, waar het dit jaar allemaal moet gebeuren: een nieuw gebouw voor sterilisatie, inclusief een wasserij. In Zuidwolde zijn de nodige tekeningen gemaakt en die liggen ook in Cenno. Op basis van deze tekeningen wordt het gesprek gevoerd. Het ziekenhuis heeft alles alles uit handen geven en een projectbureau moet alles regelen. Zij weten wat mag en wat niet mag en dat is veel kun je wel stellen.

Uiteindelijk komt er een tekening op tafel, die er toch heel anders uitziet dan het oorspronkelijke plan. Alleen de afmeting is hetzelfde. Onze optie was sandwich panelen rondom en op het dak en ook een deel intern, maar het voldoet niet aan de normen van de commissie. Op tafel ligt een tekening van een gebouw van steen en beton. Mooi opgezet dat wel, maar iets anders dan wij voor ogen hadden.

Later spreken wij over de inrichting en over de techniek. Hier zijn geen grote verschillen. Alleen vloerverwarming gaat misschien net iets te ver en zonnepanelen is wel erg gewaagt. Hier komen in een vervolgoverleg nog op terug, als de mensen in Nederland zijn voor het bezoeken van de Tsjernobyl herdenking. In ieder geval wordt het een gebouw waar Nederlandse methodes en techniek in verwerkt zullen zijn.